Menstrualne iregulanosti

Za mnogo žena, u nekom treenutku u njihovom životu menstruacija se doživljava kao teret, kao neprijatnost. Sa stanovišta kineske medicine mi na menstrualno krvarenje i njegove karaktieristike gledamo kao na mesečni izveštaj o zdravlju žene. Vremešnost - tajming ovulacije, simptomi bola, obimnost krvarenja, kao i ostali detelji skupa odaju važne informacije o hormonalnom balansu, ili imbalansu, a mogu skrenuti pažnju na mogućnost postojanja endometrioze ilipolicističnog overijalnog sindroma.

Zapadnjačka medicina u većini slučajeva ženu stavlja na kontraceptivnu terapiju za skoro sve menstrualne neregularnosti. Pilula je vrlo efikasna u tome da preuzme kontrolu nad vašim suptilnim i krhkim hormonalnim balansom tako da vase telo vise ne pokazuje simptome koji proističu iz postojećeg disbalansa. Ovo nekada jeste dobar izbor, međutim za žene koje bi želele da jednog dana začnu od vleike prednosti bi bilo da hormaonalni balans ostvare bez korišćenja oralne kontracepcije. Ovo je posebno važno jer neki hormonalni disbalansi, posebno stanja sa dugotrajnom dominacijom estrogena mogu da stvore povoljene uslove za nastanak fibroma, endometrioze pa čak i nekih vrsta carcinoma.

Akupunktura i Kineska biljan medicina omogućavju prirodni i bezbedan način da se reši većina menstrualnih neregularnosti.